Serieus economisch herstel - nu dan?

Eind september voorspelde ik dat onze economie in het toen bijna afgelopen 3e kwartaal nog géén groei zou laten zien t.o.v. een jaar eerder (2012 Q3). Die voorspelling baseerde ik op de ontwikkeling van de ABU MarktMonitor, in het bijzonder op de industriële uren daarin.

ABU screen shot.png

Daarmee reageerde ik ook op de Sector Update Uitzendbranche van ABN AMRO, waarin de bank stelde de uitzendbranche niet langer als graadmeter voor economisch herstel te zien. Met de volgende rare redenering: de Nederlandse economie zou weer gaan groeien in de tweede helft van 2013, maar de uitzendbranche liet nog steeds krimp zien.

Graadmeter voor economisch herstel

De ABU MarktMonitor fungeert als een merel - de merel is een zangvogel die pakweg twee uur voor zonopkomst, als het nog echt donker is, begint te zingen. Dankzij de ABU MarktMonitor zitten we bovenop het nieuws! Andere merels die ik introduceerde, waren de productiviteit, overige (losse) flex en de CBS vacature-indicatoren. Als je ze samen hoort, komt het licht er aan.

Mijn conclusie was toen: "If it looks like nothing's happening, and it sounds like nothing's happening, and you can't find anything happening, then, well - nothing's happening! Daarom zeg ik: de ABU MarktMonitor zingt nog niet, de uitzendsector krimpt nog licht, dus ook al willen we het zó graag, er is nog steeds niet of nauwelijks sprake van economische stabilisatie in het derde kwartaal van 2013."

Op 14 november j.l. kwam het CBS met de economische groeicijfers en tadaa! Onze economie was in Q3 met 0,6% gekrompen t.o.v. Q3 2012. De ABU MarktMonitor bleek nog steeds een geweldige merel.

Herstel is in the air

Maar je bent zo goed als de kwaliteit van je volgende voorspelling, dus daarom nu mijn verwachting voor het huidige, 4e kwartaal van 2013.

Flex-Vast-Economie golven 291113.png

Héél zachtjes is de merel zijn zang al aan het oefenen!

  • De vacature-indicatoren laten de goede ontwikkeling zien, de productiviteit lijkt te stabiliseren en zelfs licht te herstellen, de losse flex groeit goed.
  • En bovendien: als de ontwikkeling van de industriële uren in de ABU MarktMonitor, die na de verminderde krimp in Q3 in oktober inmiddels heel dicht bij 0 is gekomen, doorzet, zal onze Nederlandse economie in het 4e kwartaal van 2013, na 8 kwartalen met krimp, een lichte groei laten zien.

Dus, het antwoord op de vraag in de titel luidt: het zal nog niet hard gaan, maar die plus, die lijkt nú voor dit kwartaal heel waarschijnlijk.

(Lees ook: "Flexbranche geeft de toekomst een 6,6 (was 6,2) – verdrievoudiging van optimisme".)

Er zijn nog geen reacties op "Serieus economisch herstel - nu dan?"