Inmiddels bijna 40% van de werkgevers optimistisch over de toekomst
De markt voor flexibel personeel is een vroege vogel als het gaat om economisch herstel. Afgelopen december, zo liet de ABU gisteren weten, was met een totale plus van 3,3% (omzet) de beste maand in 2 jaar.
Het CBS presenteerde in de eerste helft van deze week positieve cijfers over het consumentenvertrouwen in januari en de bedrijfsinvesteringen in november van afgelopen jaar - ook daar is het herstel zichtbaar. Het CPB presenteerde eerder vandaag weer iets hogere groeicijfers inzake de wereldhandel, zo belangrijk vanwege onze afhankelijkheid van de export. Het CBS stelde dan ook: "De Nederlandse economie staat er beter voor dan een jaar geleden".
De feiten zijn dus eindelijk weer positief. En what about the verwachtingen? Sinds het voorjaar van 2013 laat de FlexVertrouwenIndex (FVI) van Dzjeng & FaseVijf zien dat ondernemers en werknemers in de flexbranche voorzichtig optimistisch naar de toekomst keken. De vierde FlexVertrouwenIndex laat zien dat flexbureaus wéér wat positiever zijn over de toekomst.
Dit is dus de eerste conclusie: verwachtingen verder verbeterd, van 6,6 naar 6,9.
De tweede conclusie: verdere toename van het optimisme bij opdrachtgevers / werkgevers. Waar in het najaar van 2013 ineens ruim 30% van de flexbureaus optimistische werkgevers – hun opdrachtgevers – zag, is dat nu nog verder gegroeid naar bijna 40%. Volgens de flexbureaus zullen werkgevers daarom iets meer personeel nodig hebben.
Een derde conclusie: krappe arbeidsmarkt ondanks hoge werkloosheid van ruim 8%. Opvallend is dat, ondanks de in 2013 snel gestegen en inmiddels hoge werkloosheid, een vijfde van de flexbureaus krapte ervaart op de arbeidsmarkt, vooral in techniek, financiële instellingen en kennisintensieve zakelijke dienstverlening.
In dit persbericht vind je meer uitkomsten van het onderzoek.
Er zijn nog geen reacties op "6,9 voor de toekomst - FlexVertrouwenIndex"