Free your Qi! Ontketen de kracht in mensen

China is goed bezig. Al zo'n 30 jaar ligt de economische groei er gemiddeld rond de 10% per jaar, het land is hard op weg naar de nummer 1-positie op de ranglijst van exporterende landen, het is sinds 2006 de grootste exporteur van high tech producten en het realiseert zich inmiddels dat sterke branding belangrijk is. Het land staat nog niet in de top 20 van de Global Competitiveness Ranking van het World Economic Forum en van de ranglijst van Most Innovative Countries van de Economist Intelligence Unit, maar vooral in die laatste is het bezig met een flinke opmars. En ook op het front van nieuwe energie maakt China serieuze aanstalten.

China is al millenia lang goed bezig. We hadden het alleen niet helemaal door. Toen wij onze Middeleeuwen afsloten en de wereld gingen verkennen en veroveren, had China net besloten dat de wereld haar aandacht niet waard was en dat een geïsoleerd te prefereren was. En toen wij ons in de Verlichting, de kolonisering van de wereld en de Industriële Revolutie stortten, en enorme vooruitgang en successen boekten, waren Chinezen voor ons niet meer dan een beetje naar binnen gekeerde mensen. Okee, ze werkten hard en je kwam ze over de hele wereld tegen, dat wel, maar verder...

In onze ambitie en zelfgenoegzaamheid zagen we over het hoofd dat China heel veel kennis, kunde, instrumenten en producten die wij ontwikkelden, ook bezat en ze zelfs vaak al eerder dan wij had ontwikkeld en in praktijk gebracht. Denk aan de filosofie, de krijgskunst, de geneeskunde, de vechtkunst, het schrift, de drukkunst, het buskruit, beeldende kunst, ontdekkingsreizen.

Inmiddels mogen we daarom best toegeven dat we op veel fronten van China en de Chinezen kunnen leren. Eén van die fronten is de geneeskunde. Waar wij dankzij de Verlichting en de wetenschap hebben geleerd dat wat je niet kunt zien ook niet bestaat, bleven Chinezen ervan overtuigd dat ‘Het Onzichtbare' een grote invloed heeft op onze gesteldheid en ons reilen en zeilen. Zo is de traditionele Chinese geneeskunde gebaseerd op (onder meer) de volgende, in onze ogen uiterst exotische uitgangspunten:

  • Levensenergie (qi) circuleert door 14 kanalen, meridianen genoemd, die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties;
  • Ziekte is een gevolg van uit het evenwicht zijn of storing van qi. Met praktijken zoals acupunctuur en qigong probeert men dit evenwicht te herstellen.


Jaren geleden kwam ik tot het inzicht dat organisaties en hun leiders bovenal de taak hebben ‘de kracht' van - of: in - hun mensen aan te boren, te bundelen & te richten (als licht tot een laser) en te ontwikkelen. Structureren, plannen, financieren, innoveren, de concurrentie bestrijden, klanten tevreden stellen, okee, maar het betekent allemaal niets als zonder ‘de kracht'. Maar al te vaak verstoort al dat gedoe - ook onbewust - de qi.

Veel organisaties hebben behoefte aan business acupunctuur. Free your Qi, Energize your Enterprise!

 

Er zijn nog geen reacties op "Free your Qi! Ontketen de kracht in mensen"