FutureShift in de Zorg

De zorgsector is van groot belang voor Nederland. Natuurlijk gaat er onvoorstelbaar veel (belasting)geld om in de sector, bovendien zegt de staat van de zorg veel over de welvaart en civilisatie van een land. Vanwege de vergrijzing zullen de behoefte aan en de kosten van de zorg de komende jaren en decennia bovendien nog eens heel stevig groeien.

Daarnaast is de zorgsector één van de belangrijkste werkgevers van Nederland. De personele en organisatorische uitdagingen van de sector zijn, onder andere met het oog op de vergrijzing en de krimp van de beroepsbevolking, gigantisch.

Kortom, het is hoog tijd voor wat anders, het is tijd voor een FutureShift. Want om met Einstein te spreken: "Mijn definitie van krankzinnigheid is: hetzelfde blijven doen en betere resultaten verwachten."

STG / Health Management Forum, het zorgnetwerk voor toekomstverkenningen en strategieontwikkeling, heeft het op zich genomen om de zorgsector een wit voetje te laten halen bij Einstein (en de instemming van Darwin te verkrijgen). STG / HMF heeft bijvoorbeeld een prachtige en stimulerende visie op het nut en de mogelijkheden van technologie geschreven. En op 7 december 2009 vindt er een bijeenkomst plaats, gericht op de mogelijkheden van zelfmanagement van klanten en medewerkers.

Ik mag daar ook een steentje aan bijdragen. Vooruitlopend op die bijeenkomst hebben we gekeken naar een inspirerend voorbeeld van zelfmanagement in de bancaire sector en een aantal technologische ontwikkelingen waar de zorg veel baat bij kan hebben; lees daarom eens dit interessante artikel.

Als we deze uitdagingen, visies en mogelijkheden goed bij de hoorns pakken, zou ik zeggen: geen zorgen over de zorg!

Er zijn nog geen reacties op "FutureShift in de Zorg"