Het Nieuwe Werken - Energize your Enterprise!

HNW, Het Nieuwe Werken, raakt eindelijk helemaal hot. Tijdschriften, seminars, LinkedIn-groepen en zo verder buitelen over elkaar heen om duidelijk te maken dat ze onvoorwaardelijk in HNW geloven. En terecht, want in veel organisaties is er nog sprake van Het Feodale Werken, en dat is echt voor niets en niemand goed.

Nu drie jaar geleden, in de herfst van 2006, initieerde ik een ‘rondleiding' bij Microsoft Nederland (op Schiphol) voor zo'n 100 van mijn toenmalige leidinggevende collega's. Daar kregen we een paar hele fraaie en inspirerende presentaties te zien over de nieuwe werkfilosofie van Microsoft en de software die zij daarvoor creëerden. En inmiddels wordt Microsoft gezien als de werkgever die heel serieus werkt aan en met HNW.
Een paar maanden later, februari 2007, schreef Intermediair een mooi stuk over HNW, en gisteren zag ik het bericht dat Rabobank Nederland zich nu als volgende grote werkgever helemaal gaat overgeven aan HNW. Onvoorwaardelijk zelfs, en dat zó overtuigd, dat de medewerkers de keuze krijgen: meedoen of weggaan.

Ik ben een groot gelover in de kracht in mensen en daarom erg voor stimulerende organisaties. Tot voor kort dreigde HNW, net als CRM en andere software-gevoelige besturingsinnovaties, nog uit te monden in fraaie IT- en facilitaire oplossingen om flexibel - qua tijd en plaats - te kunnen werken; en dat terwijl veel werkgevers daar nog helemaal niet zo happig op zijn. Maar het gaat vooral om het ontketenen van de energie in mensen. Dat sinds een poosje ook HRM expliciet wordt genoemd, en het inzicht dat ‘de manager' een kernrol moet vervullen om HNW echt te laten werken, is dus een geweldige vooruitgang. En voor niet-kenniswerkers zijn er ook grote mogelijkheden, waarbij met name HRM en nog meer de managementstijl van belang zijn.

De uitdaging is natuurlijk gigantisch - en laten we de vernieuwende strategie dan ook niet vergeten! -, maar dat geldt gelukkig nog meer voor het potentieel.

Er zijn nog geen reacties op "Het Nieuwe Werken - Energize your Enterprise!"